Sunday, May 29, 2011

ikan ohhh ikan


Asssalamualaikum semua.

Wah,sedar xsedar dah lama blog tinta kashfun qalbi ni diabaikan.. oleh kerana aku ni bukanlah seorang yang rajin menulis dan pndai bertinta..sekadar untuk mencuba dan mngisi masa lapang saja..walaupon sebenarnya blog ni jarang dipublishkan tapi tetiba ja nafsu nak menulis di ruangan maya ni meninggi..apa yang cik rohaney nk berceloteh pulak nih??jom kita terjah!;)..


Mak..oo mak..makkkkkk..

Ehh,pi mana mak ni??senyap ja..td dok

ada lg..aku tgok dok landing elok ja..

Baru pkui 4..xkan p dah kot???panaih lagi nih

..mamitooo..

**krekkkk..(pintu belakang rumah aku buka)..sah!mmg sah!dah hilang!


:: Mengai ~a.k.a.~ Memancing ::


itulah hobi tetap ibundaku semenjak bersara dari bank rakyat 2 tahun lalu..panas??Beliau memang seorang wanita yang kuat dan tabah!aku sebagai anak kesayangannya,sememangnya kurang mewarisi sifat berani+tahan lasak beliau itu.hehe..

Cakap pasal memancing,korang nak tau x,

MEMANCING ni sebenarnya : Satu TERAPI!:)..


Kenapa ya??tgok di atas!

: Berada dalam suasana yang sangat damai,tenang,nyaman dan selesa ditemani alam flora dan fauna sambil disapa angin yang sepoi-sepoi bahasa di tepian sungai atau paya.Asyik kan!:)..Jauh meninggalkan segala masalah dan tekanan yang dihadapi.(bagi sesiapa yang tertekan digalakkan meniru aksi ini :P).Sememangny Ia adalah satu aktiviti TERAPI MINDA yang dapat menenangkan fikiran selain dapat menikmati keindahan alam ciptaan TUHAN. Jadi tidak hairanlah kenapa aktiviti ini menjadi pilihan mak yang kembali menjadi suri rumah setelah 35 tahun penat lelah bekerja untuk mencari rezeki..

Selain itu,Dikatakan individu yang suka @ menjadikan memancing sebagai hobi adalah sorg yang : PENYABAR dan aktiviti memancing ini juga sebenarnya merupakan TERAPI SABAR iaitu dilatih menjadi sabar dan membentuk sabar. Sejauh mana kesahihannya???

jom aku buktikan :

  • Semasa melempar pancing,seseorang akan berharap ikan segera menyambar umpan.( Sebenarnya kita menggantung harapan & doa supaya diberikan rezeki)
  • Sewaktu menunggu pancing disambar ikan,masa itulah kesabaran kita dilatih.
  • Apa lagi kalau saat ikan menyambar,tali pancing tersangkut di ranting kayu dalam air(sabo ajelah..)
  • Saat nak melempar pancing kadang-kadang tali pancing pulak kusut.(kesabaran diuji lagi )
  • Umpan disambar pula oleh katak dan bukannya ikan ( kesabaran hampir-hampir kalah )
  • Kadang-kadang ada harinya pulang bertangan kosong( sabo ye makcik )
  • Ditambah pula kulit yang menjadi hitam dan kemerah-merahan disebabkan oleh sunburn.

~ Sewaktu memancing kita betul-betul dituntut bersabar dalam mnyelesaikan masalah yang dihadapi.kalau xsabar,mungkin joran pancing dah lama patah-patah atau umpatan,sumpah seranah,carut marut dan lain-lain keluar dari mulut si pemancing.

Jadi,percaya @ tidak :

– Kaki-kaki pancing diluar sana adalah seorang yang sangat penyabar.Kerana Aktiviti memancing mendidik diri dalam kesabaran yang tinggi.Ia bukan saja untuk mendapatkan ikan disamping mencari rezeki..ianya satu kepuasan dalam kesabaran yang boleh dibentuk!

Kesimpulannya : Bagi orang-orang yang kurang sabar seperti aku,apa lagi!jom pergi memancing!;).

~ Renung-renungkan dan selamat beramal ya!:)


>> Soksehsokseh

Tinta kashfun Qalbi,

~ ct Rohaney ~

No comments:

Post a Comment