Friday, May 7, 2010

ENAM PERSOALAN HIDUP


Suatu hari,Imam Al Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya.Lalu Imam Al Ghazali bertanya.(1): "Apa yang paling dekat dengan didi kita di dunia ini??"
Murid-muridnya ad yang menjawab org tua.guru,teman dan kerabatnya.Imam Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan itu benar.Tetapi yang paling dekat dengan kita adalah "mati".
Sebab itu sudah janji Allah SWT bahawa setiap yang bernyawa npasti akan mati.(surah al-Imran 185).

Lalu Imam Ghazali meneruskan pertanyaan yang ke(2) : "Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini?? ".
Murid2nya ada yang menjawab negara cina,bulan,matahari,dan bintang-bintang.Lalu Imam Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan yang mereka berikan adalah benar.Tapi yang paling benar adalah "Masa lalu ".Bagaimanapun kita,apapun kenderaan kita,tetap kitya tidak dapat kembali ke masa lalu.Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini dan hari2 yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.

Lalu Imam Ghazali meneruskan dengan pertanyaan yg ke(3) : "Apa yang paling besar di dunia ini?? ".Murid2nya ada yang menjawab gunung,bumi dan matahari.Semua jawapan itu benar kata Imam Ghazali.Tapi yang paling besar dari yang ada di dunia ini adalah "Nafsu"(Al A'raf 179).Maka kita harus hati2 dengan nafsu kita,jangan sampai nafsu membawa kita ke neraka.

Pertanyaan k(4) adalah " Apa yang paling berat di dunia ini?? ".Ada yang menjawab baja.besi dan gajah.Semua jawapan hampir benar kata Imam Ghazali.Tapi yang paling berat adalah "Memegang Amanah "(Al Ahzab 72).Tumbuh-tumbuhan,binatang.gunung dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka untuk menjadi khalifah(peminpin) di dunia ini.Tetapi manusia dengan sombongnya menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak dari manusia yang masuk neraka kerana tidak dapat memegang amanahnya.

pertanyaan k(5) : "Apa yang paling ringan di dunia ini?".
Ada yang menjawab kapas.angin,debu dan daun-daunan.Semua itu benar kata Imam Ghazali,tapi yang paling ringan di dunia ini adalah " Meninggalkan solat."

Lantas pertanyaan k(6) adalah " Apakah yang paling tajam di dunia ini??"..
Murid-muridnya menjawab dengan serentak 'pedang...'..Benar kata Imam Ghazali,tapi yang paling tajam adalah "Lidah Manusia ".Kerana melaliu lidah,manusia dengan senangnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri..


>> Insan yang mencari keredhoaan Ilahi <<
~ Ct Rohaney ~

No comments:

Post a Comment